Pomalu tažený hovězí vývar

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Pomalu tažený hovězí vývar

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
  • 12 až 16 hodin

Tento vývar je vynikající, určitě doporučuji vyzykoušet. Nepotřebuje nic dalšího. Nicméně, kdo má rád hustější vývar je možné do něj přidat cokoliv – nudle nebo brambory a případně i další zeleninu, záleží na každého chuti.

Dá se uchovat v lednici až 10 dní (v lednici se z něj stane úplný rosol, což je známka správného a silného vývaru) a dá se i zamrazit. Pokud použite jen malé množství soli nebo žádnou, je vhodný i pro miminka.

Dobrou chuť.

Ingredience na 4 l hotového vývaru

  • 500 g hovězího masa na polévku (kosti)
  • 1 kg přední hovězí kližky (bez kosti)
  • 1 balení polévkové směsi
  • 4 ks bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • cca 1 kg mrkve
  • sůl
  • pažitka

Postup přípravy

Ingredience

Než se pustíte do přípravy, přesvědčte se, že máte opravdu všechny ingredience 😉

Přiveďte pomalu k varu

Očištěnou zeleninu z polévkové směsi dejte do minimálně 5l hrnce (krom 1 kg mrkve), přidejte všechno maso a koření a zalijte studenou vodou. Přiklopte pokličkou a pomalu přiveďte k varu (cca 1 hodina).

Seberte pěnu

Po cca 50 až 60 minutách se vývar začne pomalu vařit a začne se tvořit pěna. Tu postupně odstraňujte. Pak vařte na nejnižší stupeň (nebo na malém plameni) alespoň 12 hodin.

Seberte pěnu

1 kg mrkve očištěte a nakrájejte na menší kousky a uvařte do změknutí (cca 40 až 60 minut).

Zceďte

Maso vyndejte a zbytek vývaru zceďte. Maso nakrájejte na menší kousky. Hotovou mrkev také zceďte a spolu s masem vraťte do zceděného vývaru.

Hotovo

Hotový vývar ozdobte nakrájenou pažitkou a podávejte. Dobrou chuť.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Lucie Fišerová

Lucie Fišerová

Holka, co má ráda kočky, cestování, sport, vaření, jídlo a pití. A taky svojí dceru a manžela ;) Na Instagramu najdete moje recepty pod hashtagem #luckachef.