Mrkvový dort

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Mrkvový dort

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
  • do 60 minut

Nebyla jsem příznivcem mrkvových dortů, dokud jsem v práci (pracuji v gastronomii) neochutnala ten náš 🙂 Byl mokrý, vláčný, sladký tak akorát a ten krém…luxus. A tak mi to nedalo a rozhodla jsem se udělat vlastní. Spojila jsem pár různých receptů, udělala nějaké úpravy a voila …. mokrý mrkvový dort byl na světě 🙂 

Pokud nevydržíte a budete chtít dort ochutnat ihned po nanesení krému (stejně jako já :)), tak se nic hrozného nestane, jen ten krém nebude úplně držet, takže trochu steče, ale to ve finále ničemu nevadí 🙂

Chutná opravdu výtečně, dobrou chuť 🙂

Ingredience na 1 dort

  • 500 g mrkve
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru moučka
  • prášek do pečiva
  • 100 g rozinek
  • 4 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g vlašských ořechů
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 250 ml olivového oleje

Ingredience na krém

  • 500 g mascarpone
  • 125 g másla
  • 200 g zakysané smetany
  • 4 až 5 lžic medu

Postup přípravy

Ingredience

Než se pustíte do přípravy, přesvědčte se, že máte opravdu všechny ingredience 😉

Připravte ořechy a mrkev

Vlašské ořechy nasekejte (ideálně mixérem) na hrubo. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemno.

Smíchejte sypké suroviny a předehřejte troubu

Polohrubou mouku smíchejte s moučkovým cukrem, práškem do pečiva, rozinkami a mletou skořicí.

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Vyšlehejte vejce

Oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte spolu s vanilkovým cukrem na tuhý sníh (1 až 2 minuty). Pak snižte otáčky na minimum a zašlehejte žloutky (cca 30 vteřin).

Smíchejte připravené suroviny a pečte

Do směsi sypkých surovin přidejte nastrouhanou mrkev a promíchejte. Pak přidejte vlašské ořechy a opět promíchejte. Pak opatrně vmíchejte vyšlehaná vejce a nakonec v míchejte olivový olej (jen dokud se vše pěkně nespojí). Vlejte do formy zhruba o rozměru 25 x 25 cm a pečte 30 až 40 minut (nebo dokud nebude zkušební špejle zapíchnutá do těsta suchá).

Připravte krém

Mascarpone, změklé máslo a zakysanou smetanu smíchejte a ochuťte medem.

Dobrou chuť

Hotový krém naneste na vychladlý dort a ozdobte. Fantazii se meze nekladou 😉 Dejte stuhnout alespoň na hodinu do lednice. Dobrou chuť 😉

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Lucie Fišerová

Lucie Fišerová

Holka, co má ráda kočky, cestování, sport, vaření, jídlo a pití. A taky svojí dceru a manžela ;) Na Instagramu najdete moje recepty pod hashtagem #luckachef.