Makový koláč

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Makový koláč

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
  • do 60 minut

Podle mě mák patří do té skupiny potravin, které buď milujete anebo ne. Já naštěstí patřím do té první skupiny a mák naprosto zbožňuju. Čím vím máku v buchtě nebo koláči, tím líp 🙂 Tohle je recept, který je rychlý, zdravý a máku je v něm požehnaně, takže pokud máte rádi mák, určitě doporučuji tenhle recept vyzkoušet. 

Dá se udělat i naprosto bez cukru a i tak je velice chutný, stačí jen nedávat med. 

Já mam raději sladší dezerty, takže dávám alespoň 6 lžic medu a občas si ho před servírováním trochu pocukruju (ale jen občas) 🙂 Tak doufám, že vám bude chutnat :).

Ingredience na 1 koláč

  • 120 g mletého máku
  • 60 g strouhaného kokosu
  • 50 g ovesných vloček
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 rozmačkaný banán
  • 1 nastrouhané jablko
  • 2 vejce M nebo L
  • 100 ml vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 7–9 lžic medu
  • máslo na vymazání formy

Postup přípravy

Ingredience

Než se pustíte do přípravy, přesvědčte se, že máte opravdu všechny ingredience 😉

Smíchejte ingredience

Úplně všechny ingredience smíchejte dohromady 😉

Dejte ingredience do formy

Formu (já používám s průměrem 24 cm a s vyndavacím dnem) vymažte máslem a nalijte do ní smíchané ingredience. Pečte na 180 stupňů cca 40 minut.

Hotovo 😉

Koláč je hotový, když je povrh lehce zezlátlý (může být i lehce popraskaný). Pokud by se vám zdál koláč málo sladký, můžete ho před servírováním posypat moučkovým cukrem.

Koláč také chutná velmi dobře v kombinaci s čerstvou hruškou pokrájenou na čtverečky, případně s hruškovým kompotem.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Lucie Fišerová

Lucie Fišerová

Holka, co má ráda kočky, cestování, sport, vaření, jídlo a pití. A taky svojí dceru a manžela ;) Na Instagramu najdete moje recepty pod hashtagem #luckachef.