- do 45 minut
Tento dort jsem pekla dceři k 1. narozeninám a měl obrovský úspěch jak u dospělých tak u ní.
Těsto není klasické dortové, je hodně lehké a nadýchané. V krému není cukr, takže v kombinaci s nadýchaným korpusem a ovocem tvoří dokonalý dort.
Od té doby jsem ho pekla již několikrát, nejen proto, že je rychlý na přípravu, ale že je opravdu vynikající.
Těsto jde dát i do nevymazané a nevysypané formy a do krému se nemusí přidávat ztužovač (jednou jsem na něj totiž zapomněla a i tak se povedl).
Co se týče zdobení, je to čiště na Vaší fantazi 🙂 Tak dobrou chuť.
Ingredience na 1 dort
- 6 vajec
- 6 lžic cukru krystal
- 6 lžic polohrubé mouky
Ingredience na krém
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 1 balení želatinového ztužovače
- maliny na ozdobu
- borůvky na ozdobu
- máta na ozdobu
Postup přípravy
Vyšlehejte vaječné bílky s cukrem
Nejprve si rozdělte všechny vaječné bílky a žloutky zvlášť. Pak vyšlehejte všechny vaječné bílky s cukrem.
Zašlehejte žloutky
Jakmile jsou bílky s cukrem vyšlehané do tuhého sněhu, snižte otáčky šlehače na minimum a zašlehejte vaječné žloutky.
Zašlehejte mouku
Po chvíli přidejte mouku a opět zašlehejte na nejnižších otáčkách.
Ušlehejte krém
Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha. Pak přišlehejte (na menší otáčky) mascarpone. Želatinový ztužovač připravte podle návodu a pak přišlehejte do krému.