Dětský příkrm – zeleninové pyré s bramborem a vejcem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Dětský příkrm – zeleninové pyré s bramborem a vejcem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
  • do 30 minut
  • od 5. měsíce

Recepty pro miminka berte prosím pouze jako inspiraci. Každé miminko je jiné, jinak reaguje na příkrmy a je pouze na vás jak si každý recept přizpůsobíte.

Moje Viktorie naštěstí všechny potraviny snáší bez problému, žádná alergie se u ní zatím neprojevila, vše jí moc chutná, takže můžu experimentovat a s recepty se s vámi podělit.

Na doporučení pediatričky jsem s příkrmy začala od ukončeného 4. měsíce. Obědové kojení jsem postupně nahradila příkrmy (ze začátku jsem dokojovala, ale asi jen týden).

První 2 týdny jsem zkoušela různé druhy zeleniny a pak i přílohy (brambory, rýže, těstoviny), po 14 dnech jsem začala přidávat i maso a ryby. 1/3 vaječného žloutku přidávám 1x týdně ve dnech, kdy není maso.

Ovocné příkrmy jsem začala přidávat k dopolednímu kojení od ukončeného 5. měsíce a k odpolednímu kojení od ukončeného 6. měsíce.

Ingredience na 3 porce

  • 350 g kořenové petržele
  • 1 střední celer
  • 1 střední brambora
  • 7 koleček pórku
  • 1 žloutek
  • olivový nebo řepkový olej

Postup přípravy

Ingredience

Než se pustíte do přípravy, přesvědčte se, že máte opravdu všechny ingredience 😉

Uvařte vejce

Vložte vejce do hrnce se studenou vodou, přiklopte pokličkou a pozvolna přiveďte k varu. Poté vařte 10 minut. Po 10 minutách vodu slijte, vejce zalijte studenou vodou a nechte odstát.

Uvařte bramboru 😉

Bramboru nakrájejte na kostičky, vložte do hrnce se studenou vodou, přiveďte k varu a vařte cca 10 minut (vyzkoušejte, zda je brambora hotová).

Uvařte zeleninu

Celer a petržel nakrájejte na kostičky a spolu s pórkem (nakrájený na kolečka) vařte v páře 10–15 minut (vyzkoušejte, zda je zelenina měkká).

Rozmixujte

Uvařenou zeleninu a brambor rozdělte na tři porce. Z vajíčka vyjměte žloutek, rozdělte ho na třetiny a přidejte do každé porce spolu se lžičkou olivového nebo řepkového oleje. Rozmixujte. Já každou porci mixuji zvlášť.

Hotovo

Hotové rozmixované porce dejte do mrazící formičky, nechte vychladnout a poté nechte zmrazit.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Lucie Fišerová

Lucie Fišerová

Holka, co má ráda kočky, cestování, sport, vaření, jídlo a pití. A taky svojí dceru a manžela ;) Na Instagramu najdete moje recepty pod hashtagem #luckachef.