Dětský příkrm – krůtí rizoto se zeleninou

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Dětský příkrm – krůtí rizoto se zeleninou

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
  • do 45 minut
  • od 5. měsíce

Recepty pro miminka berte prosím pouze jako inspiraci. Každé miminko je jiné, jinak reaguje na příkrmy a je pouze na vás jak si každý recept přizpůsobíte.

Moje Viktorie naštěstí všechny potraviny snáší bez problému, žádná alergie se u ní zatím neprojevila, vše jí moc chutná, takže můžu experimentovat a s recepty se s vámi podělit.

Na doporučení pediatričky jsem s příkrmy začala od ukončeného 4. měsíce. Obědové kojení jsem postupně nahradila příkrmy (ze začátku jsem dokojovala, ale asi jen týden).

První 2 týdny jsem zkoušela různé druhy zeleniny a pak i přílohy (brambory, rýže, těstoviny), po 14 dnech jsem začala přidávat i maso a ryby. 1/3 vaječného žloutku přidávám 1x týdně ve dnech, kdy není maso.

Ovocné příkrmy jsem začala přidávat k dopolednímu kojení od ukončeného 5. měsíce a k odpolednímu kojení od ukončeného 6. měsíce.

Ingredience na 5 porcí

  • 600 g pastiňáku (450 g až 500 g po očištění)
  • 350 g mrkve (260 g až 300 g po očištění)
  • 100 g kukuřice (používám mraženou)
  • 30 g hrášku (používám mražený)
  • 50 g syrové rýže
  • 125 g krůtího masa

Postup přípravy

Ingredience

Než se pustíte do přípravy, přesvědčte se, že máte opravdu všechny ingredience 😉

Očištěte kořenovou zeleninu

Pastiňák a mrkev očistěte a nakrájejte obojí na kolečka tlustá 1 až 2 cm.

Připravte ingredience na vaření

Krůtí maso nakrájejte na 5 stejných kousků. Rýži připravte na vaření dle návodu. Zeleninu připravte na vaření v páře.

Uvařte v páře

Veškeré ingredience uvařte v páře. Dobrým pomocníkem je parní hrnec, kde můžete víc ingrediencí uvařit naráz.

Rozmixujte

Uvařenou zeleninu, rýži a krůtí maso rozdělte na pět porcí a do každé porce přidejte lžičku olivového nebo řepkového oleje. Rozmixujte. Já každou porci mixuji zvlášť.

Hotovo

Hotové rozmixované porce můžete ihned servírovat, uchovat pár dní v lednici a nebo zamrazit.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Lucie Fišerová

Lucie Fišerová

Holka, co má ráda kočky, cestování, sport, vaření, jídlo a pití. A taky svojí dceru a manžela ;) Na Instagramu najdete moje recepty pod hashtagem #luckachef.